Unesco Vlaanderen

UNESCO-topman veroordeelt moord op Congolees journalist

Gepubliceerd op 27/11/2008 door Unesco Platform Vlaanderen

De directeur-generaal van de UNESCO, Koïchiro Matsuura, veroordeelt de moord op Didace Namujimbo, een journalist van Radio Okapi, in Bukavu (Congo). Hij sluit zich aan bij de oproep van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties om een grondig onderzoek te voeren naar deze misdaad.

Didace Namujimbo (34) werd op vrijdag 21 november 2008 doodgeschoten nabij zijn huis. Hij werkte voor de radiozender van de VN-vredesmacht MONUC. Hij is de tweede journalist van het radiostation die het voorbije anderhalf jaar om het leven werd gebracht. Eerder al werd Serge Maheshe doodgeschoten in de nacht van 13 op 14 juni 2007.

Radio Okapi werd tijdens de regionale oorlog van 1998-2003 opgericht met steun van de VN om Congo van onafhankelijke berichtgeving te voorzien.

"Journalisten worden geviseerd omdat ze hun werk doen," zegt Matsuura. "Hun werk is echter van groot belang. Het is bijzonder belangrijk dat ze het verhaal kunnen doen van het extreme geweld dat de regio treft. Daarom is het zo belangrijk dat de daders worden opgespoord en veroordeeld."