Unesco Vlaanderen

Unesco’s creatieve steden ijveren voor cultuur als motor van duurzame ontwikkeling

Gepubliceerd op 30/07/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

Van 1 tot 5 juli 2024 kwamen meer dan 250 Unesco Creative Cities samen in de Portugese stad Braga om de rol van creativiteit en cultuur in duurzame stadsontwikkeling in de verf te zetten. Vlaanderen was er vertegenwoordigd door Designstad Kortrijk.

Vertegenwoordigers van meer dan 250 creatieve steden kwamen bijeen in Braga om het 20-jarig jubileum van het netwerk te vieren en het belang van de betrokkenheid van jongeren bij stedelijke ontwikkeling te benadrukken. Een hoogtepunt was een vergadering waar burgemeesters en vertegenwoordigers van intergouvernementele organisaties en internationale netwerken strategieën bespraken om cultuur beter te integreren in duurzame stadsontwikkeling. 

De uitkomst van de debatten was het Manifest van Braga dat de rol van cultuur als drijvende kracht en facilitator van duurzame ontwikkeling erkent. Het roept op tot de integratie van cultuur als een zelfstandig doel in de post-2030 internationale ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties.

Unesco-netwerk van creatieve steden

Het Unesco-netwerk van creatieve steden is opgericht in 2004. Het brengt zo’n 350 steden in meer dan 100 landen samen die creativiteit centraal stellen bij hun duurzame stedelijke ontwikkeling. De aangesloten steden kunnen internationaal expertise uitwisselen en samenwerkingen aangaan. Er zijn zeven sectoren waarop creatieve steden zich kunnen richten: vakmanschap en volkskunst, design, film, gastronomie, literatuur, mediakunst of muziek. In Vlaanderen is Gent aangesloten als muziekstad en Kortrijk als designstad.