Unesco Vlaanderen

Memorandum van de Vlaamse Unesco Commissie

Gepubliceerd op 16/05/2024 door Unesco Platform Vlaanderen

Waar liggen de prioriteiten van de Vlaamse Unesco Commissie voor de komende jaren en hoe kan wisselwerking en samenwerking tussen administraties, beleid en de commissie een meerwaarde bieden voor vredesopbouw via onderwijs, cultuur, wetenschap en media?

De Vlaamse Unesco Commissie stelt een memorandum voor dat ze voorlegt aan de Vlaamse politieke partijen in de aanloop naar de verkiezingen van 9 juni. Het memorandum zet een koers uit voor een werking die met Vlaanderen en Unesco inzet op hoop, zichtbaarheid en sterke partnerschappen die de missie om internationaal samen te werken aan vredesopbouw via onderwijs, cultuur, wetenschap en media helpt realiseren.

Het memorandum stelt vier speerpunten voor de komende vijf jaar scherp:

  1. Bouw strategisch aan netwerken die samenwerken met en via Unesco
  2. Voer doortastend Vlaams beleid met Unesco
  3. Deel het Unesco-gedachtegoed met de Vlaamse samenleving
  4. Zet Vlaanderen als Unesco-partner in de schijnwerpers!

Het memorandum richt een vriendelijke maar dringende oproep aan politieke beleidsmakers en de Vlaamse overheid om zich te engageren de boodschappen van Unesco te omarmen en zich actief in te zetten voor de realisatie ervan. De Vlaamse Unesco Commissie wil samenwerken om een dynamiek te creëren die de Unesco-principes in alle Vlaamse bevoegdheden weerspiegelt.